Gestió, mediació i producció cultural: regeneració urbana a través de l’art i la cultura, activació d’espais en desús.
Assesorament integral per a indústries creatives: formació, creació, recerca de recursos i finançament, comunicació, mediació entre empresa i creadors.
Professionalització d’artistes, artesans i gestors.
Producció i organització d’esdeveniments.

Durant els dos últims anys a Mallorca, FANG ha ideat, dirigit i coordinat el pla estratègic i la campanya de comunicació Palma Creativa amb l’estudi Quim Marin Design per a l’Àrea de Cultura l’Ajuntament de Palma.

 

Des del 2014, FANG, amb el suport de l’Ajuntament de Girona, ha centrat part de la seva activitat en la creació, gestió, coordinació i comunicació de La Volta.

La Volta web           Facebook            Instagram            Twitter            Youtube

PRESENTACIÓ

La Volta és un marc per a artistes, artesans i creadors al barri de Sant Narcís de Girona que té com a doble objectiu la dinamització econòmica i comercial del territori a través de la cultura i l’art, i la professionalització del sector emergent de les indústries creatives de Girona, ideat i coordinat per l’Associació Cultural FANG, amb el suport inicial del Bòlit, Centre d’Art Contemporani i el Fons Social Europeu.

Els quatre locals, situats a la plaça de l’Assumpció del barri de Sant Narcís, han estat transformats pels mateixos creadors i habilitats com a tallers, galeria i botiga per tal d’acollir l’activitat dels més de 20 projectes creatius que han compartit espais de treball i sinèrgies professionals.

Actualment, La Volta ofereix espais dedicats a tècniques artístiques vinculades a la pintura, el gravat, l’estampació, el low-poli, la il·lustració, la ceràmica, l’escultura, l’upcycling i el treball amb fusta, així com serveis de disseny, comunicació, realització audiovisual, web, disseny de producte i gestió cultural.

La Volta també consta d’una botiga que exhibeix i distribueix les obres i productes dels residents del projecte. S’hi poden trobar creacions de diverses tècniques artístiques, com pintura, gravats, llibres de poesia, càmeres estenopeiques, escultures, làmpades, il·lustracions, low-poli, etc.

L’Abril de 2015 va néixer el Mercat de la Volta, dedicat a la creació i les noves tendències en disseny i artesania. Sota la denominació d’Art Km0, el mercat fomenta el contacte directe entre creadors del territori i visitants, i recupera l’espai públic com a lloc de trobada i intercanvi comercial i de coneixement a través de tallers i activitats culturals: concerts de grups gironins emergents i consolidats, exhibicions de processos creatius, tallers vinculats a l’art, l’artesania i la creació contemporània.

Paral·lelament al Mercat, s’ha dinamitzat un dels locals adscrits al projecte amb exposicions, instal·lacions, concerts, recitals poètics, i d’altres activitats culturals de petit format. La Cova de La Volta és un espai singular i polivalent situat al soterrani del local 15, construït amb volta catalana i parets de pedra. Des del setembre de 2015 s’ha iniciat amb èxit una programació expositiva que ha permès mostrar l’obra d’artistes emergents del territori i també internacionals, i ampliar així l’oferta d’espais dedicats a l’exhibició artística de la ciutat de Girona.

LA HISTÒRIA

Aquesta setmana ha aixecat persianes La Volta, a la plaça de l’Assumpció de Sant Narcís. Es tracta d’un projecte de Bòlit Emprèn, gestionat per la gent de Fang (Joanot Cortès, Gal·la Miserachs, Marta Sureda), que vol complir la triple funció de galeria, botiga i taller. Ubicada als números 22 i 25 de la plaça que fa de cor i centre neuràlgic del barri, La Volta s’ha xat reptes múltiples i igualment atractius: reconciliar l’art i l’artesania, aplicar el concepte de “quilòmetre zero” a la producció artística, apropar públic i artistes o contribuir a recuperar el coneixement d’o cis tradicionals mitjançant l’oferta pedagògica són només algunes de les línies mestres que han guiat l’arrencada d’aquest projecte.

La Volta es basa en un concepte que cada cop té més èxit en diversos àmbits de la cultura: el de l’artista resident. Qui avui mateix visiti La Volta ja hi podrà trobar la ceràmica orgànica de Nuri Negre, els objectes de decoració vintage d’en Marc i la Cèlia, els projectes grà cs (sa- marretes, enquadernació i il·lustració de llibres…) d’El Merkadillu, la serigra a de Jofre Oliveras, la fotogra a amb càmera estenopeica de Victor Masferrer, o propostes imaginatives de casament artesanal servides per la Joana Viñas, la Gal·la Miserachs i la Maria Solavera (“Casa’t a casa”). Aquesta primera selecció de residències és tot una declaració d’intencions: de la trobada i encreuament entre disciplines, mètodes i sensibilitats estètiques tan diverses només en poden sortir coses interessants. La Volta, doncs, mira cap enfora, però també treballa de portes endins i és fàcil imaginar que la funció de posar en contacte artistes que difícilment s’haurien trobat d’una altra manera pot acabar essent una de les que més potencial donin a aquest centre.

La Volta s’hauria pogut ubicar en diversos llocs de la ciutat de Girona. Ho ha fet, però, en el pluricastigat barri de Sant Narcís, un barri que ja ha perdut el compte dels anys que fa que va veure com li tallaven la seva artèria natural de connexió amb la ciutat i que ha suportat-estoicament, d’altra banda -els gravíssims inconvenients veïnals i comercials que ha provocat la construcció de l’estació ferroaquàtica més gran d’Espanya. És just, doncs, que la ciutat es giri cap a Sant Narcís i hi tingui gestos efectius de complicitat. De fet, la crisi provocada per les obres de l’AVE no ha fet sinó acabar de donar el cop de gràcia a un model comercial que, a Sant Narcís, fregava l’autarquia i que la instal·lació massiva de supermercats ha dinamitat del tot. Costa, avui, imaginar-se que en tots i cadascun dels baixos de la plaça de l’Assumpció hi havia hagut un comerç o altre.

De fet, les condicions inicials d’adquisició de les cases de la plaça, quan es va inaugurar el barri, contemplaven l’obligatorietat d’obrir botiga als baixos per poder viure al pis de sobre. Avui, la majoria d’aquells locals que havien hostatjat eques, carnisseries, verduleries i botigues de betes i ls, o són buits o s’han rehabilitat com a habitatges.
El paisatge que la plaça oferia ns fa pocs anys ja és història i no tornarà. Però la plaça de l’Assumpció no ha perdut en absolut el seu potencial per continuar actuant de cor i àgora, de punt de reunió i de distensió. La presència del centre cívic hi juga un paper indispensable. I, encara que siguin pocs, els comerços que encara hi mantenen obertes les persianes (l’entranyable celler, l’estanc, la peixateria, el bar i la penya del Barça, i ns i tot la botiga d’absolucions que continua essent l’església) mantenen viva la ama d’una mínima activitat comercial, que és sempre pretext i motiu de trobada, de xerrada i d’intercanvi.
La concepció de Sant Narcís, en els seus orígens, responia l per randa al model arquitectònic i urbanístic d’una dictadura franquista que volia evitar com la pesta el model de la colònia obrera, la concentració incontrolada de treballadors que representa sempre un perill evident per a governants que tenen per vocació tenir-ho tot lligat i ben lligat.

La vida és una paradoxa constant, però, i sota aquest paraigua ideològic d’amalgama i control social, Ignasi Bosch i Reitg va acabar dissenyant un barri que és cosí-germà de les ciutats-jardí que Sir Ebenezer Howard havia plani cat pocs anys abans com a ciutats utòpiques a la Gran Bretanya: amplis espais pensats per a la convivència pública, autarquia comercial, transició gradual entre l’espai públic i el privat, que incentiva el sentit de responsabilitat envers la cosa pública, etc.
Malgrat els canvis que el barri ha viscut en les darreres dècades, Sant Narcís no ha perdut ni molt menys el seu caràcter de ciutat utòpica dins la ciutat real. El vigor de la vida associativa, encapçalada per l’Associació de Veïns de Sant Narcís, n’és la mostra més visible. Ara, la inauguració de La Volta representa un capítol més del desplegament de la singular personalitat santnarcisenca. En els propers mesos i anys, sens dubte, en sentirem a parlar. (Qui vulgui visitar-la, per cert, la trobarà oberta de dimarts a dissabte de 10.30h a 13h i de 16h a 19h.)

Oriol Ponsatí-Murlà
Diari de Girona 18.12.2014

ELS ESPAIS

Adequació dels espais de treball per
part dels artistes residents de la Volta
(agost-desembre de 2014)

UN CENTRE D’ART MODULAR

V1. Pop-up i o cina creativa
Situat al bell mig del barri de Sant Narcís a la Plaça de l’Assumpció no1, V1 és el local de l’Antonio, artesà autodidacta i antiquari.
Habilitat com a galeria domèstica, el local va acollir la primera botiga de La Volta i els projectes creatius de Búnic i Casa’t a Casa.
Actualment és l’espai de Plego, startup de low-poli, i del taller de joieria creativa Moments by Nunu.

V15. Galeria, estudi i sala d’experimentació
Situat en una de les cantonades de la Plaça de l’Assumpció, el local V15 acull l’activitat creativa dels pintors i il·lustra- dors de la Volta i les exposicions tem- porals dels artistes emergents de Gi- rona. A més, és l’o cina de gestió del projecte creatiu d’Edicions Tremendes. El soterrani i el jardí han estat habilitats com a espais per a l’experimentació. Un laboratori creatiu de projectes escènics, musicals, instal·lacions, projeccions, ta- llers, recitals, etc.

Hi han exposat artistes com Xavi Bové, Quelic Berga, Jan Barceló, Fèlix Vin- yals, Pol Ballonga, Marta Salvador, Kota Nomi, Pere Peña, Jordi Santanach, Joa- nic Geniüt, Laura Ginés, Gloria Vilches, Anna Bayó…

Benvinguts a la Cova de la Volta.

V22. Estudi, taller i jardí
Situat en una de les cantonades de la Plaça Assumpció de Sant Narcís, V22 és l’espai de treball de l’Associació Cultural FANG, coordinadora del projecte.

FANG és una agència per al desenvolupament de projectes transversals en gestió cultural i comunicació. Des d’aquí pensem, coordinem i comuniquem La Volta.

Estudi de disseny i audiovisual, sala de reunions, aparador dels projectes residents de La Volta, galeria d’art i taller compartit de fusteria, pintura i ceràmica.

Al jardí hi tenim una olivera, un cirerer, un nesprer i quatre rosers. L’oasi ideal per treballar amb pau i bona llum.

V25. Galeria-Botiga-Tallers
Fa quinze anys, el local acollia la eca de la Plaça Assumpció coneguda com Les Voltes. Gràcies a La Volta ha recuperat el seu ús comercial, amb horari de dimarts a dissabte de 10 a 13h i de 17 a 20h.

Hi podeu trobar una selecció d’obres i productes de joves dissenyadors de Gi- rona que actualment treballen a La Volta.

A més a més de la botiga, hem habili- tat la part posterior de l’establiment per acollir l’activitat creativa dels artistes re- sidents de la Volta amb tallers de gravat, pintura, serigra a, upcycling de vidre i forn de ceràmica.

Disposem també d’un petit laboratori. estudi fotogrà c i un pati amb un mural de l’artista Jan Barceló.

CATÀLEG

VÍDEOS