Back to Sahara

Fa 15 anys que una expedició d’arqueòlegs i antropòlegs de la Universitat de Girona viatgen als territoris alliberats del Sahara Occidental per trobar, identificar i estudiar el llegat prehistòric d’una civilització nòmada desapareguda.
En el darrer any, un contingent de soldats de la ONU en missió de pau al Sàhara Occidental han realitzat actes vandàlics contra aquest patrimoni, pintant amb spray blau a sobre de pintures rupestres i gravats prehistòrics.
En un territori immens, desolat i aparentment sense vida, s’hi amunteguen les restes materials deixades per l’humanitat en diferents períodes històrics: pintures rupestres i gravats d’animals que pasturaven pel Sàhara quan era un territori ric i fèrtil, restes de la guerra contra el Marroc, i, finalment, els graffitis dels oficials de les Nacions Unides. A partir d’aquests fets, Back to Sahara, proposa una reflexió sobre les empremptes humanes en el desert i l’ús i el valor de les imatges creades per l’home per representar-se a si mateix i al que l’envolta.

Direcció i edició: Arnau Oriol i Joanot Cortès
Càmera: Arnau Oriol
So: Joanot Cortès
Cap de producció: Brahim Cheij
Intervenen: Narcís Soler, Joaquim Soler, Nick Brooks, Juan-Lluís Alegret, Carles Serra, Mohammed, Fadel, Ahmed, Mamadou, Fadidi, Mustafa, Zahir, Abdullah, Muled, Hussein Mohamed, Taualo, personal MINURSO, Lídia, Marga, Raquel, Sidi Ahmed, Moluay Zein i Benin Bachir.
Producció: Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la UDG i Agència Espanyola de Cooperació Internacional i Desenvolupament.
Col·laboren: Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca, Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación, Ministeri de Cultura de la R.A.S.D i Museu Nacional del Poble Saharaui.
Música: Wolfgang Amadeus Mozart, Requiem en D Menor i Sonata per a violí i piano en B Major.

Filmat a R.A.S.D (Sahara Occidental) i Norwich (Regne Unit), 2008
Fotografies d’Arnau Oriol